Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Bad Mathematics

Σάββατο
19 Μαρτίου 2005








H underground σκηνή της Aθήνας στο προσκήνιο 
Pοκ φωνές από τα υπόγεια 

Tα πράγματα δεν είναι εύκολα αν παίζεις διαφορετικά από τον συρμό; Λάθος, απαντά η ελληνική underground σκηνή, που συνασπίζεται και στέλνει τον ήχο της δυνατά στα ηχεία 












Οι Bad Mathematics (αριστερά) και οι Absent Mindead, δύο σημαντικά κομμάτια στο παζλ της «ανεξάρτητης» σκηνής. Με ταχύτητες ροκ εν ρολ, με αισθητική πανκ, με παρεμβολές και παραμορφώσεις


Ανάμεσα σε βαριά ονόματα επί σκηνής, σε εμφανίσεις δοκιμασμένων αστέρων, σε πολυχορηγημένα φεστιβάλ με ακριβές συμμετοχές, εσύ θυμάσαι ένα γκρουπ. Που έπαιζε εκείνο το βράδυ και έκοβε την ανάσα. Αυτό το συγκρότημα με το οποίο έχεις κολλήσει δεν ερχόταν από μακριά, ούτε από δίπλα. Ερχόταν από κάτω, από την υπόγεια σκηνή της πόλης, που αυτόν τον καιρό έχει ανέβει με ανελκυστήρα εξπρές στο ρουφ-γκάρντεν της μουσικής δραστηριότητας του τόπου.

Νιώθεις απόλυτα δικαιωμένος. Το συγκρότημα που είχες κολλήσει δεν σε πρόδωσε. Έκανε δουλειά. Είναι καλά και άξια αυτά τα παιδιά που έρχονται από κάτω. Και ακολουθούν τώρα μια διαδρομή με σταθμούς και εκπλήξεις στους διαδρόμους της ελληνικής underground σκηνής.

Με άλλα λόγια, «παρουσιάζουμε τη δουλειά μας χωρίς να χρειάζεται να παρακαλάμε, πρώτον, καμία εταιρεία να μας προσέξει και, δεύτερον, επειδή αντιπαθούμε την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρεία του τύπου «τα πράγματα δεν είναι εύκολα αν παίζεις διαφορετικά από τον συρμό», λέει ο συντονιστής και συμπαραγωγός στη συλλογή «Civil Cinder Regalia» Στυλιανός Τζιρίτας, ο οποίος ρίχνει φως στα σημεία όπου το μάτι των ριάλιτι δεν θα φθάσει ποτέ. Καλό είναι αυτό.

Επτά σχήματα ενώνουν δυνάμεις. Βάζουν την έμπνευση. Την πρώτη σπίθα, την τελική μείξη, την ανατροπή και την ιδανική συμφωνία της σκηνής. Μοιράζονται το κόστος. Υπογράφουν το πακέτο, ώς και το περιτύλιγμα, με τα διακριτικά της Tobruk Recs - παρακλάδι της Ektopia -, η οποία άλλωστε κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό την «Κτιριολογία» τού Τζιρίτα. Οι εξελίξεις τρέχουν. Το «πλήρωμα» της Civil Cinder Regalia έδωσε ήδη την πρώτη κοινή του συναυλία στο «Gagarin» - τα όργανα ακόμη είναι ζεστά.

«Αυτή η σκηνή για την οποία μιλάμε στην Αθήνα γίνεται όλο και πιο δυνατή», λέει ο Βίσι από τους Bad Mathematics. Οι οποίοι στο μεταξύ έχουν αποκτήσει φαν και όνομα με δυνατές εμφανίσεις που πολλαπλασιάζουν το κοινό τους. «Υπάρχουν συγκροτήματα στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα που παράγουν πρωτότυπο υλικό, αξιόλογο και συγκρίσιμο με οποιοδήποτε σχήμα από τη Δύση. Έτσι όταν ο Στέλιος, τον οποίο αγαπάμε και εμπιστευόμαστε, το πρότεινε και καθώς ξέραμε και μας άρεσε η δουλειά πολλών από τα σχήματα που συμμετέχουν, αλλά επειδή ήταν και η κατάλληλη στιγμή όλα τα συγκροτήματα που δουλεύουν όλον αυτόν τον καιρό να δείξουν το έργο τους, θέλαμε να είμαστε σε αυτή την ιστορία».

Οι Absent Mindead, οι Bad Mathematics, οι Misuse, oι Mοdrec, oι Postblue, oι Stereo Shortcuts, οι Trypanosoma βάζουν όλοι τους ένα κομμάτι σε αυτό το παζλ της «ανεξάρτητης» σκηνής.

Με ταχύτητες ροκ εν ρολ, με αισθητική πανκ, με παρεμβολές και παραμορφώσεις. Με αβανγκαρντίστικες προσεγγίσεις ή με σταθερές αναφορές - ανάλογα με το από πού ξεκινάει κάθε σχήμα, πού έχει βάλει σκοπό να φθάσει και τι θα διαλέξει στον δρόμο να πάρει μαζί. Με τέσσερα ιντερλούδια ο Mecha/Orga δένει τις διαφορετικές ατμόσφαιρες.

ΠΑΝΚ ME ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Absent Mindead: ταχύς, νευρικός ήχος, μια μηχανή του ροκ.

Αλήθεια, τι είναι πανκ σήμερα;

«Οι αξιοπρεπείς και αυτόνομοι άνθρωποι»

Ένας στίχος σας που να σας εκφράζει;

«This is the song my mother never sang to me, it's a deep and endless sleep until tomorrow» (Αυτό είναι το τραγούδι που δεν μου τραγούδησε ποτέ η μάνα μου, είναι ένας βαθύς ατέλειωτος ύπνος έως αύριο).

Trypanosoma

«Το δήθεν ποιοτικό τραγούδι είναι εμπόδιο»


«Μας ενοχλεί το ηλιθιωδέστατο έντεχνο τραγούδι που παλιμπαιδίζει και κλαψουρίζει για χαμένες εφηβείες και ροζ ατμόσφαιρες ενδοστρέφειας», λένε οι Trypanosoma


Έχουν φρέσκο υλικό, έτοιμο στα συρτάρια τους. Έχουν συναυλίες σημειωμένες στο ημερολόγιό τους. Ένα βινύλιο στο πρόγραμμα και μια παράσταση που είναι στα σκαριά για την επόμενη σεζόν, στημένη, όπως λένε, γύρω από τη μουσική και την κινησιολογία των Trypanosoma. Ο Στυλιανός Τζιρίτας και ο Μάκης Παπασημακόπουλος είναι οι δύο αυτόπτες μάρτυρες στη μετωπική σύγκρουση των εμπνεύσεών τους.

Τι θα πει Trypanosoma όμως και τι θέλετε να πείτε με αυτό;

«Είναι ιατρικός όρος και για την ακρίβεια ο ιός της τρυπανοσωμίασης, της αρρώστιας που μεταδίδει η περίφημη μύγα τσε-τσε. Μας άρεσε ηχητικά, διότι υπαινίσσεται και το σώμα σε μία επιθετική κατάσταση, όπως σαφώς είναι και το τρυπάνι ως εργαλείο. Είναι λέξη που απαντάται παγκοσμίως στα ιατρικά εγχειρίδια και μας άρεσε το διπολικό ελληνική καταγωγή - παγκόσμια αναγνωρίσιμο, όπως δηλαδή συμβαίνει κατά κατακλυσμιαίο ποσοστό στην ιατρική».

Πώς φαντάζεστε τον ιδανικό σας ακροατή;

«Ως άνθρωπο που λειτουργεί κάτω από το επιχείρημα "επιχείρημα στο επιχείρημα και μαχαίρι στο μαχαίρι". Αποκλείονται φασίστες, ρατσιστές, κυνηγοί και λοιπά αστικά λύματα».

Έχουν καθόλου αλλάξει τα πράγματα για κάποιον που κάνει μουσική και δεν έχει σχέση με τα μπουζούκια στην Ελλάδα;

«Τα μπουζούκια δεν μας ενοχλούν από τη στιγμή που είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού DNA της χώρας. Ο Ζαφείρης Μελλάς και ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, ο παλιός Πασχάλης Τερζής και η θεά Δούκισσα (οποιασδήποτε περιόδου) είναι ανάμεσα στα άλλα ηχογραφήματα ελληνικής καταγωγής που ακούμε με πραγματικό σεβασμό. Αυτό που ενοχλεί είναι το ηλιθιωδέστατο έντεχνο που παλιμπαιδίζει και κλαψουρίζει για χαμένες εφηβείες και ροζ ατμόσφαιρες ενδοστρέφειας. Είναι πραγματικά χειρότεροι από την όποια Πέγκυ Ζήνα. Το έντεχνο και τάχα μου δήθεν ποιοτικό τραγούδι είναι πραγματικά εμπόδιο, μια και πολλές φορές καπηλεύεται ηχητικά και ιδεολογικά τσιτάτα και χωράφια που δεν του ανήκουν επ' ουδενί».

Αν δίνατε κάποιο μουσικό βραβείο, ποιον θα θέλατε να τιμήσετε;

«Τη Δόμνα Σαμίου (σοβαρολογούμε 100%)».

info

H συλλογή «Civil Cinder Regalia» κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία από την Tοbruk Recs.

Links

http: //www.ektopia.gr

http: //www.ccrmusic.tk


ΤΑ ΝΕΑ , 19/03/2005 , Σελ.: P13
Κωδικός άρθρου: A18193P131
ID: 460343

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου